Procentul românilor care au refuzat să răspundă la exit-poll este mare: 9%. UDMR are emoţii în legătură cu intrarea în Parlament
USL pare să-şi fi ajudecat o victorie confortabilă la alegerile parlamentare de ieri. Toate exit-poll-urile făcute publice după închiderea urnelor arată că Uniunea a obţinut între 55 şi 57% din voturi, în timp ce principalul competitor, ARD este cotată cu un procent între 18 şi 21%, insuficient pentru a putea emite pretenţii la formarea viitorului guvern.
Conform exit-poll-ului realizat de CSOP pentru B1 TV, USL a obţinut 55 % la votul politic pentru Senat şi 54% la cel pentru Camera Deputaţilor. Pe locul doi s-a plasat ARD, cu 19%, atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor. Locul al treilea a fost adjudecat de PPDD, cu 10 %. PRM a obţinut 1 % ratând intrarea în Parlament. De luat în seamă este că 9% dintre cei chestionaţi au refuzat să spună cu cine au votat.
Cifre similare vin şi de la celelalte institute de sonda- rea a opiniei publice. USL a obţinut 57%, ARD -18%, iar PP-DD - 13%, po- trivit sondajului re- alizat de CURS şi Avangarde pentru TVR. Exit-poll-ul realizat de CSCI pen- tru România TV ară- ta că USL a obţinut 57 % la votul politic, ARD a primit 21 % din voturile alegătorilor, iar PP-DD - 11 %. Astfel, potrivit RTV, USL a obţinut 62% din totalul mandatelor parla- mentare, urmat de ARD cu 22 % mandate, PP-DD- cu 11% şi UDMR cu 5%.
Potrivit exit-poll-ului realizat de CCSB pentru Antena 3, USL a obţinut 57% (58% la Senat şi 56% la Camera Deputaţilor), ARD, 19% la ambele Camere, iar PP-DD în jur de 14%.
Veşti proaste pentru liderii ARD Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu şi Mihail Neamţu, care, conform CSCI, ar fi pierdut alegerile în colegiile în care au candidat. Potrivit Realitatea TV însă, MRU rămâne în cărţi până la numărătoarea finală.
Reacţiile competitorilor polit