USL a castigat o majoritate parlamentara ce aminteste de vremea FSN-ului. Daca Traian Basescu il va numi, pana la urma, pe Victor Ponta premier, vom avea guvernul cu cea mai solida majoritate parlamentara din istoria recenta. Ce vom castiga din asta? Analistii economici citati de DailyBusiness.ro se tem ca noul guvern nu va face altceva decat sa urmeze, in detaliu, masurile dictate de expertii de la Washington.
USL ne-a promis, in campania electorala, ca va reduce taxele, va impulsiona investitiile si va taia in carne vie in birocratia de stat. Ponta ne-a mai povestit despre infiintarea unui minister al investitiilor publice si a unuia dedicat fondurilor europene.
Pe hartie, Romania lui Ponta ar urma sa insemne taxe mai mici, investitii publice de amploare, cu impact multiplicator in economie si o absorbtie reala a miliardelor de la Uniunea Europeana. Cu investitii si bani europeni, economia va reporni si va atrage tot mai multi investitori. Iar noi, alegatorii, o vom duce mai bine.
Dincolo de mesajul electoral, realitatea ar putea fi cu totul alta. Multi dintre analistii economici raman sceptici in privinta punerii in practica a reformelor promise in campanie.
“Motivul pentru care nu cred ca vom asista la o schimbare la fata a politicii economice (macar a ei) este acela ca pe parcursul campaniei electorale nu am vazut o lupta de idei, o disputa intre viziuni ideologice. A fost ca la Jalalabad: „ei pe noi” si „noi pe ei”, cu arogantele si blaturile de rigoare”, afirma profesorul de economie Bogdan Glavan.
“Ar fi bine sa vedem scaderea TVA la alimente, introducerea impozitarii progresive cu trepte mai mici decat actuala cota unica. Ar fi bine ca o coalitie de centru-stanga sa intreprinda masuri pe care guvernarea de centru-dreapta le-a ratat. Istoria a mai vazut astfel de cazuri. Dar exista multi factori care fac