Sfârşitul de an vine cu veşti bune în domeniul eolian. Potrivit Transelectrica, nouă din cele 21 de parcuri eoliene instalate până la sfârşitul lunii trecute în ţara noastră sunt amplasate în judeţul Constanţa. Pe locul doi se situează Tulcea, cu şapte parcuri eoliene. Litoralul este campion şi în ceea ce priveşte puterea instalată. „Fermele“ eoliene constănţene sunt cele mai puternice la nivel naţional, cu un total de 991,8 megawaţi instalaţi până în prezent, ceea ce reprezintă două treimi din puterea eolienelor la nivel naţional, de 1.591,9 megawaţi. În acelaşi timp, valoarea investiţiilor în acest sector pe litoral se ridică la peste un miliard de euro, aproximativ jumătate din cuantumul total al investiţiilor la nivel naţional în energia produsă de vânt.
Reactorul şi parcul eolian de la Cernavodă
Oraşul Cernavodă, cunoscut mai ales datorită reactoarelor nucleare care funcţionează aici, a intrat în acest an în topul eolienelor. Unităţilor 1 şi 2 de la Cernavodă li se adaugă, în prezent, două parcuri eoliene de dimensiuni medii construite de către portughezi, fiecare cu o putere instalată de 69 de megawaţi şi care au avut un preţ de peste 100 de milioane de euro fiecare. Deşi au puteri mici comparativ cu reactoarele, eolienele de la Cernavodă constituie o alternativă „curată“ de producere a energiei electrice. Şi, dacă tot am amintit de concurenţa nucleară, deja turbinele eoliene au depăşit producţia unui singur reactor, iar anul viitor parcurile „verzi“ au toate şansele să depăşească volumul de producţie al celor două reactoare, mai ales că programul de construcţie al unităţilor 3 şi 4 nu a fost încă reluat, în schimb investiţiile în energia regenerabilă se dezvoltă în ritm accentuat.
Potrivit Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, sectorul eolian dispune de un potenţial de investiţii de peste cinci miliarde de euro până în 2013, pentru un t