Deficitul comercial s-a adâncit, în primele zece luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, ridicându-se la 36,83 miliarde lei (8,26 miliarde euro) - valoare mai mare cu 4,54 miliarde lei (585 milioane euro) decât cea înregistrată în intervalul ianuarie-octombrie 2011, potrivit estimărilor preliminare făcute de Institutul Naţional de Statistică (INS).
2012 este cel mai nefavorabil an din ultimul deceniu, excluzând anul de criză 2009, când a fost înregistrată o reducere masivă a exporturilor, cu 4 miliarde euro, ne-a spus Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
Domnia sa ne-a precizat că, în ultimii zece ani, exporturile au înregistrat, în general, creşteri anuale de două cifre, adăugând: "În acest an, pentru prima dată, creşterea estimată de Comisia Naţională de Prognoză este de 1,2%. Este trist acest lucru, pentru noi, ca ţară, însă trebuie să privim cu bucurie faptul că a fost, totuşi, o creştere şi nu o scădere. Exporturile nu au scăzut, deşi existau previziuni europene nefavorabile".
Potrivit lui Mihai Ionescu, printre motivele care stau la baza încetinirii creşterii exporturilor se numără ieşirile unor mari jucători, cum ar fi Nokia, de pe piaţa noastră.
"Mai mult, unele firme care anunţaseră că vor activa pe piaţa noastră şi care au venit chiar cu o ofertă de export, au întârziat. Este vorba, de exemplu, de uzinele Ford, care abia acum au anunţat că vor ajunge la 30.000 de maşini pentru acest an, ceea ce înseamnă un plus la export de circa 400 milioane de euro. În acest fel, avem speranţa că vom reuşi să atingem o creştere de 2% a exportului în 2012, ne-a mai spus reprezentantul ANEIR.
Potrivit domniei sale, în ultimii ani, în componenţa balanţei comerciale, importurile au cunoscut, în unele perioade, o evoluţie necorespunzătoare, c