Carnea de porc s-a scumpit, iar pretul acesteia va continua sa creasca pana in preajma sarbatorilor. Cel putin, asta sustin fermierii ieseni, care in acest an vor avea mai putin profit decat in anii precedenti. Iesenii care vor pune specialitati din carne de porc pe masa de Craciun sau de Revelion vor scoate mai multi bani din buzunare in acest an. Fermierii ieseni sustin ca se preconizeaza inca o crestere tocmai din cauza scumpirii furajelor. Pana in prezent, pretul unui kilogram de carne de porc, vandut direct din fermele iesenilor, este de 6,7 lei plus TVA, anul trecut in aceeasi perioada pretul fiind de 5 pana la 6 lei. "Vindem cu 6,5 - 6,7 lei si pana acum am dat in jur de 8.500 de capete in tara si in Iasi. Am repopulat, si din februarie vom vinde din nou. Cam acesta e pretul in momentul de fata si se preconizeaza o crestere a carnii. Puterea de cumparare este foarte mica", a spus Mihai Tibucanu, administrator la o ferma de porci din Coarnele Caprei.
Fermierul sustine ca porcii sunt adusi din Germania, in Ungaria fiind cel mai mic pret al carnii de porc, iar in Danemarca, cel mai mare. La nivel national, pretul carnii de porc este mai mare cu 25 la suta fata de luna decembrie a anului trecut. Aceasta scumpire ar duce la diminuarea puterii de cumparare, urmând sa duca la o scadere a consumului de 15 - 20 la suta. Carnea de porc este cea mai cautata în România, acoperind aproape jumatate din consumul de carne, de circa 60 de kilograme pe cap de locuitor pe an, fiind urmata de cea de pasare (15 - 20 kg) si vita, categorie care reprezinta doar 10 la suta din total. Fiecare român manânca anual 30 - 32 de kilograme de carne de porc, fata de media europeana de 40 - 45 de kilograme.
Carnea de porc s-a scumpit, iar pretul acesteia va continua sa creasca pana in preajma sarbatorilor. Cel putin, asta sustin fermierii ieseni, care in acest an vor