Datele oficiale prezentate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS) au confirmat că niciunul dintre cele trei guverne pe care le-a avut România în acest an nu a reuşit să aducă economia pe creştere. După "estimările semnal" prezentate la jumătatea lunii trecute, Statistica a detaliat motivele care au stat în spatele creşterii economice modeste, de numai 0,2% din PIB în primele nouă luni ale acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, principalii "vinovaţi" fiind agricultura, exporturile şi consumul administraţiei, respectiv al instituţiilor statului.
"Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost înregistrată în agricultură, silvicultură şi pescuit (-29,8%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în administraţie publică şi apărare, asigurări sociale din sistemul public, învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (-1,3%), construcţii (-0,7%), industrie (-0,3%) şi intermedieri financiare şi asigurări (-0,1%)", se arată în raportul detaliat al INS privind evoluţia PIB în trimestrul al treilea şi pe primele nouă luni ale anului.
Consumul reprezintă una dintre puţinele şanse ale României de a înregistra creştere economică în 2012, după cum au declarat inclusiv cei trei premieri de până acum, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu şi Victor Ponta, înalţi oficiali ai BNR precum şi marea majoritate a analiştilor şi economiştilor locali dar şi străini.
Cu toate acestea, pornind cu prognozele de creştere economică mult prea optimiste ale guvernului Boc, care au pus presiune pe buget şi continuând cu decizia guvernului Ponta de a tăia banii de la investiţii, statul nu a mai contribuit la consum prin investiţii, ci prin reîntregirea salariilor bugetarilor.
În contextul eşecului finanţării investiţiilor din economie cu bani europeni şi a scăderii exporturilor pe fondul problemelor din zona euro, principala piaţă