PDL, PNŢCD şi Forţa Civică au pus cruce ARD odată cu alegerile de duminică. Juridic, Alianţa a încetat după 9 decembrie fiind constituită doar pentru alegeri. Practic, liderii celor trei partide, plus Noua Republică, se declară rezervaţi în privinţa continuării proiectului politic pe viitor.
"ARD a încetat. Ca să continue amorul trebuie o altă înţelegere. Până una alta suntem liberi de contract", a declarat, pentru gândul, vicepreşedintele FC, Gabriel Biriş, din al cărui punct de vedere proiectul Forţei Civice trebuie continuat. Cât priveşte continuarea proiectului ARD după aceste alegeri, Biriş a spus că aceasta va fi o decizie care se va lua după discuţiile din partid.
La fel de rezervat este şi liderul NR, Mihail Neamţu , al cărui proiect, Noua Republică, spune că trebuie să continue. Cât priveşte ARD. Neamţu spune că este nevoie de "unitatea dreptei în faţa colosului USL", însă o decizie trebuie luată de toate formaţiunile componente.
Boureanu: Înfiinţarea ARD, o prostie
Mai tranşanţi sunt unii lideri ai PDL, vicepreşeditele Cristian Boureanu susţinând nici mai mult, nici mai puţin, că înfiinţarea ARD a fost o "prostie".
"Cred că e devreme pentru o analiză complexă. Fără a considera că sunt sub mperiul emoţiilor, cred că astăzi am dreptul să spun că a fost o mare prostie să inventăm o alianţă (ARD) cu nişte partide care nu existau, iar în viaţă prostia se plăteşte", a declarat Boureanu, pentru Mediafax.
Nemulţumit, dar mai rezervat a fost fostul secretar general al PDL, Ioan Oltean.
"Dacă PDL candida cu numele propriu, obţineam cu trei-patru procente mai mult. ARD a fost un proiect inteligent, dar punerea lui în aplicare s-a făcut mult prea târziu pentru ca oamenii să înţeleagă pe cine reprezintă ARD, ce vrea, în aşa fel încât electoratul a fost insuficient informat. Cel puţin trei-patru procente a pierdut PDL prin construc