Artizanul Club Med, premierul italian Mario Monti, a anuntat ca intentioneaza sa demisioneze din moment ce a pierdut sprijinul PDL, partidul lui Berlusconi. Nu poti sa-l invinovatesti pe birocratul in varsta de 69 de ani ca-si doreste plecarea, insa Monti va fi o pierdere majora pentru Club Med. In 2012, Club Med a reusit sa obtina concesii importante de la Germania si Comisia Europeana, iar Monti a fost de departe cel mai eficient in acest proces, fiind vazut in cercurile politice de la Bruxelles drept manuitorul papusilor Rajoy, Hollande si Draghi. Intr-adevar, nu putem subestima influenta lui Monti, chiar daca este exponentul clubului celor care se "extind si pretind".
Cand a fost rugat, recent, sa numeasca doua lucruri care ar ajuta Europa sa reintre pe fagasul normal, a raspuns: guverne stabile si euro-bonduri. Si uite asa ironia ne joaca feste azi, cand titlurile de stat sunt mai departe ca niciodata in Italia, unde Berlusconi si Liga Nordului vor cere cu siguranta reintoarcerea la moneda italiana, lira. Pare ca Italia se pregateste sa "fure" titlurile de pe prima pagina pe care le scriu Spania si Grecia, cand vine vorba de risc potential pentru UE.
Tensiunile sociale din Italia, Spania si Portugalia sunt pe punctul de a exploda. Tinerii, disperati, vor cauta sa-si ofere votul unor politicieni mai radicali care sa le reprezinte interesele, un fenomen pe care il vedem adesea, din pacate, in cazul crizelor economice severe.
Deschiderea bursei din Sydney, de astazi, ar trebui sa arate o anumita presiune pusa pe EURUSD - dar cea mai importanta reactie va aparea luni, cand Banca Centrala Europeana va fi mobilizata pentru a activa optiunea "OTM" (out-of-the-money) pentru Italia. Circulau vineri informatii potrivit carora Italia va cere ajutor. Atunci nu avea niciun sens; acum s-ar putea transforma in realitate. Si asta inainte ca 20