În laboratoarele unităţilor de învăţământ din judeţ se găsesc peste 2600 de kilograme de substanţe toxice
Potrivit unui raport al Comisiei mixte de control pentru verificarea modului de gestionare a generării, transportului şi eliminării deşeurilor toxice şi periculoase din judeţul Satu Mare, elevii sătmăreni învaţă în vecinătatea a peste 2,6 tone de deşeuri de substanţe chimice, unele periculoase, care fac obiectul unor legi speciale şi necesită măsuri speciale de depozitare şi eliminare. Autorii raportului, elaborat la finalul unui lanţ de controale care au vizat aspectele menţionate, recomandă includerea unor sume în bugetele locale ale primăriilor pentru cheltuielile necesare eliminării acestui tip de deşeuri din şcoli. Raportul menţionează două şcoli sancţionate cu avertisment pentru lipsa gestiunii deşeurilor, dar aminteşte şi o serie de nemulţumiri ale primăriilor vizavi de monopolul societăţii Protan, sucursala Dej, care ar practica “preţuri prea ridicate”.
Jumătate de tonă la “Slavici”
Doar trei unităţi şcolare dintre cele 19 verificate deţin Registrul de consum al substanţelor cu regim special (compuşi de mercur, precursori ai drogurilor etc.) vizat la zi, precizează sursa citată, care relevă, în acelaşi timp, faptul că 2650 kg de deşeuri de substanţe chimice au fost depistate în laboratoarele şcolilor verificate. Cele mai mari cantităţi au fost depistate la Colegiul Naţional “Ioan Slavici” – 483 kg, Liceul “Kolcsey Ferencz” – 396 kg, CN “Doamna Stanca” – 285 kg şi CN “Mihai Eminescu” – 160 kg.
Controalele au vizat, printre altele, modul de păstrare al reactivilor expiraţi, actele de reglementare deţinute de şcoli, evidenţa substanţelor chimice, a consumurilor, dar şi pe cea a deşeurilor de reactivi. Comisia mixtă de control a fost constituită în 2012 prin ordin al prefectului judeţului şi are în componenţă reprezentanţi ai