Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț atrage atenția cetățenilor să verifice cu atenție produsele de sărbători.
În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă se comercializează cantități apreciabile de produse alimentare de orgine animală, iar comercializarea lor fără respectarea normelor sanitare veterinare poate constitui un pericol pentru sănătatea publică. “Pe teritoriul României este interzisă comercializarea cărnii, inclusiv cea de porc, în alte locuri decât cele autorizate veterinar. Pentru preparate, carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalată, trebuie verificată cu atenție eticheta. Peștele proaspăt trebuie să aibă ochii lucioși, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Dacă peștele este alterat, branhiile sunt cărămizii, solzii se desprind ușor, iar carnea este moale. Comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință și să ofere informații despre producător și termenul de valabilitate. Este recomandat ca achiziționarea ouălor să se facă din locuri aflate sub supraveghere sanitară veterinară“, a precizat doctorul Constantin Lipan, director executiv adjunct al DSVSA.
Potrivit acestuia, porcii din gospodării pot fi sacrificați în mod tradițional, dar numai sub supraveghere veterinară și cu efectuarea examenului trichineloscopic. Cei care intenționează să vândă porcii în târguri trebuie să verifice dacă târgul este autorizat și dacă este suprevegheat de un medic veterinar.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț atrage atenția cetățenilor să verifice cu atenție produsele de sărbători.
În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă se comercializează cantități apreciabile de produse alimentare de orgine animală, iar comercializarea lor fără respectarea normelor sanitare