Odată trecute febra alegerilor parlamentare şi tumultul campaniei, partidele au început obişnuitele şedinţe şi partide de negocieri. La învingători, adică în tabăra USL, deja se anunţă fuziuni, adică PSD cu UNPR, mai rămânând de discutat o posibilă colaborare guvernamentală cu UDMR.
PSD va fuziona cu UNPR. Sau invers. Oricum, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat marţi, în şedinţa BPN al PSD, că în prima şedinţă a Comitetului Executiv Naţional va propune fuziunea dintre cele două partide, care vor avea grup parlamentar comun. Asta ar trebui să ducă, spune Victor Ponta, la apariţia, ca odinioară, în vremurile bune, a unui adevărat şi unic partid de centru–stânga în România.
E adevărat, recunoaşte chiar Ponta, că unii ar putea fi uşor supăraţi de această fuziune. "Ideea de unitate cred că merită preţurile pe care o să le plătim aşa, mai cu inima îndoită, dar trebuie să gândim pentru viitor", a spus Ponta. Poate referindu-se la faptul că UNPR e un partid format de oameni care s-au desprins din PSD, uneori cu ceva scandal. Acum se pare că interesul, evident naţional şi dorinţa de unitate îi aduce din nou împreună. Grupul parlamentar al PSD, incluzându-i şi pe cei ai UNPR, va avea 221 de membri, iar grupul PNL va fi format din 147 de parlamentari.
Pe de altă parte, deocamdată nu e clar dacă UDMR va fi partener de guvernare cu puteri depline sau dacă va oferi doar un sprijin parlamentar. Nu există declaraţii tranşante în această chestiune, ci doar intenţii şi luări de poziţie.
Să amintim şi declaraţia preşedintelui PNL, Crin Antonescu. Îmi menţin afirmaţiile critice faţă de liderii UDMR, care s-ar fi comportat ca "pedelişti de etnie maghiară", însă formaţiunea maghiară este reprezentativă pentru comunitatea pe care o reprezintă, fiind necesar dialogul, indiferent de scorul electoral al USL, spune Antonescu.
Odată trecute febra alege