Rata șomajului în județul Covasna a atins 7,75%, mult peste media naţională.
Rata șomajului în județul Covasna a atins 7,75%, în vreme ce rata șomajului la nivel național este de 5,4 procente, România având 476.321 de șomeri. Comparativ cu alte județe stăm destul de bine, căci în Teleorman există o rată a șomajului de 9,99%, în Vaslui de 9,91 iar în Mehedinți rata șomajului a atins 9,54%; în plus, se pare că șomajul a scăzut în județul nostru din luna martie încoace.
Dintr-un total de 6.943 șomeri pe care-i are județul nostru, 1.821 sunt indemnizați, restul fiind șomeri care nu primesc nicio sumă de bani de la Stat.
Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că cei mai mulți dintre șomeri au ocupat în trecut posturi de muncitori necalificați. Mai mult decât atât, se pare că 5.386 din cei 6.943 de șomeri pe care-i are județul sunt persoane care au ca studii cel mult școala generală, prin urmare este destul de evident că cei fără studii sunt cei mai afectați de șomaj. 18% dintre șomeri au studii medii și 4,4% dintre ei sunt absolvenți de studii superioare. Cei mai mulți șomeri covăsneni provin din mediul rural – 68%.
Din păcate, luna noiembrie a adus în evidențele AJOFM 500 de noi șomeri, iar 123 dintre aceștia provin de la o fabrică de îmbuteliere a apei minerale din Baraolt.
„Este o situație destul de grea, oamenii se află în preconcediere și nu va fi ușor deloc, mai ales în condițiile în care acum în Baraolt avem libere doar patru locuri de muncă. Din păcate, nici nu se știe nimic sigur despre vreo nouă investiție, există doar câteva zvonuri în acest sens. Oamenii disponibilizați sunt oameni cu calificări, cu experiență, dar deocamdată nu e nimic pentru ei”, a explicat Kelemen Tibor.
Potrivit acestuia, alte disponibilizări sau întreruperi de activitate au avut loc în dome