Uniunea Social Liberală a obţinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminica trecută, după numărarea totală a voturilor, conform datelor furnizate marţi de Biroul Electoral Central.
La Camera Deputaţilor USL a obţinut 58,63% dintre voturi, ARD - 16,50%, PP-DD - 13,99%, UDMR - 5,13%.
La Senat USL a obţinut 60,10%, ARD - 16,70% , PP-DD - 14,65%, UDMR - 5,23%.
Prezenţa la urne a fost de 41,76%.
Senatorii şi deputaţi aleşi la alegerile de duminică se pot întruni la Parlament cel mai devreme în 20 decembrie, întrucât mandatul actualului Legislativ se încheie în 19 decembrie, însă până atunci poate fi desemnat premierul care să finalizeze şi echipa şi programul de guvernare.
Senatul şi Camera Deputaţilor sunt legal constituite după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori şi deputaţi.
Abia după depunerea jurământului, dată de la care începe mandatul Senatului şi Camerei Deputaţilor nou alese, premierul desemnat poate trimite Parlamentului programul de guvernare şi nominalizările pentru echipa guvernamentală, în vederea învestirii.
La fel însă ca şi în 2008, în intervalul până la întrunirea Parlamentului nou ales, preşedintele Traian Băsescu poate iniţia consultările cu partidele reprezentate în viitorul Parlament şi desemna premierul. "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament", stabileşte Legea fundamentală.Premierul desemnat are, tot potrivit prevederilor constituţionale, un termen de 10 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Uniunea Social Liberală a obţinut cele mai mult