În ciuda mentalităţii emancipate din ziua de astăzi, femeile nu pot cere un bărbat în căsătorie fără ca actul să fie privit cu scepticism. În SUA, un grup de studenţi susţine cu tărie că cererea în căsătorie trebuie să rămână în varianta clasică şi să vină din partea unui bărbat. Românii sunt însă mult mai deschişi cu privire la sexul persoanei care are această iniţiativă.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Santa Cruz,din California s-a constatat că niciunul dintre cei 277 de studenţi intervievaţi nu şi-ar dori ca cererea în căsătorie să fie făcută de o femeie. De fapt, două treimi din eşantion au spus că bărbaţii sunt cei care trebuie să formuleze o cerere în căsătorie, în timp ce 2,8 % din totalul femeilor au afirmat că poate ar face acest pas în anumite circumstanţe, dar răspunsurile au fost unele timide şi incerte. Totuşi, niciunul dintre studenţi, fie ei fete sau băieţi, nu a susţinut ipoteza conform căreia femeia trebuie să ceară în căsatorie un bărbat.
Cererea, un compromis? Studenţilor li s-a permis să-şi motiveze răspunsurile, iar în urma unei analize mai detaliate cercetătorul Rachael Robnett le-a mărturisit ziariştilor de la site-ul Live Science că studenţii doresc să respecte tradiţiile. Dacă femeile oferă dragoste şi romantism, bărbaţii, ca recunoştinţa pentru iubirea primită, trebuie să facă marele pas.Astfel, cererea în căsătorie devine o dovadă a iubirii. De asemenea, studiul a cerut studenţilor să-şi exprime părerea cu privire la schimbarea numelui după căsătorie. Deşi răspunsurile lor au fost mai diverse în raport direct cu propunerile în căsătorie, cutumele au avut din nou un impact puternic. 60 % din bărbaţi au declarat că ar prefera să păstreze numele lor după căsătorie, în timp ce femeile au susţinut că sunt dispuse să renunţe la numele lor de fată. Secole întregi de tradiţie susţin faptul că barbaţii sunt cei care