Bucătăria poate fi de multe ori un loc periculos, chiar şi pentru cele mai experimentate gospodine.
Te-ai ars când ai scos friptura din cuptor. În acest caz, lasă să curgă apă rece pe zona afectată 10 minute. Evită leacurile băbeşti precum untul, care nu e eficient. Aplică apoi un unguent antibacterian şi acoperă rana cu un bandaj. De asemenea, în caz de dureri severe, e indicat să iei şi medicamente antiinflamatorii, precum ibuprofen, pentru a reduce durerile şi a grăbi vindecarea. În cazul arsurilor grave, ee recomandat vaccinul antitetanos în decurs de 72 de ore.
Mergi la medic dacă: arsura prezintă mai multe băşici, pielea e albă sau maro şi ţi-ai pierdut sensibilitatea în zona afectată. De asemenea, mergi de urgenţă la spital dacă arsura e mai mare decât palma ta.
Te-ai taiat la deget. Curăţă imediat locul cu apă rece şi aplică presiune directa timp de 5 minute. Acest tip de tăieturi duc la pierderea unei cantităţi importante de sânge, atunci caând sunt adânci, şi pentru a evita acest lucru e necesar să ridici mâna la nivelul inimii. Aplică apoi un unguent antibacterian şi badajează.
Mergi la medic dacă: sângerarea nu se opreşte după15 minute sau dacă mâna cu rana şi-a pierdut funcţionalitatea.
Resimti arsuri pe piele după ce toci ardei iuţi. Ardeii iuţi îţi condimentează mâncărurile, însă sucul acestora poate arde pielea. Pentru a evita aceste neplăceri, e indicat să porţi mănuşi. Dacă nu foloseşti mănuşi şi resimţi arsuri la nivelul mâinilor, pune-le sub jet de apă rece timp de câteva minute. De asemenea, evită să duci mâinile la gură sau la ochi.
Ţi-ai înţepat degetele cu furculiţa sau cuţitul. Spre deosebire de tăieturi, întepăturile duc la pierderea unei cantităţi mai mici sânge. Însă obiectele ascuţite din bucătărie conţin bacterii, care pot pătrunde astfel adânc în piele. Spală bine rana, aplică un unguent antibacterian,