O casă se poate încălzi prin mai multe modalităţi, iar alegerea celui mai economic sistem de încălzire este preocuparea numărul 1 a majorităţii proprietarilor. Ai de ales între centrale termice pe gaz, pe lemne, centrale electrice, şeminee şi sobe, iar combustibilul este cel care decide factura la încălzire.
Centrala termică pe gaz
Sunt cel mai frecvent folosite în România deoarece combustibiul folosit, adică gazul, este mai ieftin în comparaţie cu alţi combustibili. Acestea se găsesc într-o diversitate de modele: centrale termice cu tiraj natural, cu tiraj forţat sau în condensaţie. Unele au cameră etanşă de ardere, altele au cazan de ardere. Preţurile unor astfel de centrale pornesc de la câteva zeci de lei, la care se adaugă toate accesoriile necesare unei bune funcţionări. Un alt criteriu de diferenţiere este încălzirea instantanee a apei menajere sau existenţa unui boiler, racordat la centrală, care se va ocupa de asta.
Centrala termică pe lemne
Este preferată de mulţi datorită combustibilului care se găseşte uşor şi relativ ieftin. Majoritatea centralelor termice folosesc combustibil solid de mai multe feluri: lemn, bricheţi, peleți, rumeguş etc. Dezavantajul este că centrala pe lemne are nevoie de o cameră tehnică, o cameră de depozitare a combustibilului şi de încărcări dese cu combustibil. În plus, preţul iniţial este mare, aproape dublu faţă de o centrală pe gaze.
Centrala electrică
Necesită un branşament special de energie electrică şi nu are o putere foarte mare de încălzire. Unele case cu etaj şi suprafaţă mare ar putea avea nevoie de câte o centrală electrică pe etaj. Costul iniţial nu este mare, însă centrala electrică va consuma mult curent, iar preţul facturii de electricitate poate ajunge foarte mare în lunile de iarnă. Majoritatea acestor centrale funcţionează în paralel cu un boiler electric, care produce apă cal