Planul de acţiuni al reformei în justiţie arată costuri estimate la 126 milioane de euro.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti este de părere că reformarea organelor de drept este un angajament asumat nu doar în faţa cetăţenilor dar şi a partenerilor occidentali care aşteaptă rezultate clare pe parcursul anului 2013:
Președintele Nicolae Timofti x Președintele Nicolae Timofti „De modul în care vom şti să reformăm organele de drept şi de combaterea corupţiei depinde semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În ultima vreme am observat ceea ce numim rezistenţa sistemului, există paşi şovăitori sau chiar greşiţi din partea unor colegi de ai noştri implicaţi direct în schimbarea la faţă a justiţiei, poate cineva nu a înţeles până la capăt ce responsabilitate uriaşă stă pe umerii noştri.”
În acelaşi timp, ministrul justiţiei, Oleg Efrim spune că rezistenţa celor din interiorul sistemului care trebuie să fie reformat a fost un risc evident. În opinia lui, pentru a micşorar această rezistență, iniţiativele de reforme vor fi dezbătute public. Una din iniţiativele care nu este susţinută de mai muţi actori din mediul judecătoresc este cea de a introduce răspunderea penală pentru îmbogăţirea ilicită:
Oleg Efrim x Oleg Efrim „Este suficient să vezi reacţiile la diferite iniţiative, modul în care orice iniţiativă, în mod special ceea ce ţine de anticorupţie să fie tratată ca fie PR politic fie promovarea propriei imagini. Reformele în justiţie vizează în primul rând judecătorii, procurorii, profesiile juridice. Sigur că ar fi naiv să credem că cei care trebuie să se reformeze o vor face foarte simplu. Ne-am propus să antrenăm cât mai multă lume în iniţiativele noastre, reprezentanţii societăţii civile, astfel încât toţi cei care încearcă să opună rezistenţă să fie anihilaţi în felul acesta.”
T