Saptamanalul german Der Spiegel considera ca Romania, dupa Grecia, a devenit o noua problema acuta cu care trebuie sa se confrunte Uniunea Europeana.
Der Spiegel publica o analiza a situatiei post-electorale din Romania, grupand si materiale similare din alte publicatii germane de referinta. Comentatorii germani considera ca schimbarile constitutionale anuntate de castigatorii alegerilor din Romania ar putea afecta democratia, avand implicatii atat asupra UE, cat si NATO.
Die Zeit: Jefuirea Romaniei continua
"Exista o cale simpla de a vedea daca o tara chiar are asimilate valorile democratice. Toti cei interesati nu ar trebui decat sa-l asculte cu atentie pe candidatul care a castigat alegerile. Daca isi va afirma dorinta de a trece la schimbari constitutionale in mod prioritar, in detrimentul problemelor reale cu care se confrunta populatia, atunci indoielile privind democratia sunt indreptatite.
Acesta pare sa fie cazul si cu prim-ministrul roman Victor Ponta, a carui Uniune Social Liberala a obtinut 58% din voturi la alegerile de duminica. Dar, in loc sa-si indrepte atentia spre problemele economice din tara sa, el a inceput imediat negocierile cu micutul partid al comunitatii maghiare, UDMR, pentru a forma o coalitie cu care sa atinga pragul necesar modificarii Constitutiei.
Ponta intentioneaza sa castige lupta pentru putere cu presedintele Traian Basescu o data pentru totdeauna. El a anuntat deja ca vrea sa revizuiasca prevederile constitutionale referitoare la rolul presedintelui privind relatiile externe si politica militara ale tarii. De asemenea, el vrea sa ofere Parlamentului puterea de a trece peste deciziile Curtii Constitutionale", scrie Der Spiegel.
Comentatorul german aduce aminte ca Ponta a starnit "mania" liderilor UE, "inclusiv a cancelarului german Angela Merkel", pentru incalcar