Arheologul George Dan Hânceanu a prezentat, la Suceava și Vaslui, tezaurul descoperit cu ocazia săpăturilor arheologice întreprinse la fundația clădirii care adăpostește Biblioteca Municipală. Specialiștii susțin că sunt noi dovezi ale orașului medieval de sub Roman.
Tezaurul descoperit de arheologul George Dan Hânceanu în curtea Casei Ioachim, în care funcționează Biblioteca Municipală “George Radu Melidon” din Roman, a fost prezentat, sub forma unor comunicări, la două sesiuni științifice organizate la Suceava și Vaslui. Cea mai recentă manifestare științifică a avut loc pe 6 decembrie, la Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui, unde arheologul Hânceanu, muzeograf la Muzeul de Istorie din Roman, a participat la sesiunea anuală de rapoarte unde au participat cercetători din diferite centre științifice din România și Republica Moldova. Intitulată “Un sondaj arheologic la fundația Bibliotecii Municipale «George Radu Melidon» din Roman”, manifestarea științifică a avut un real succes printre medieviști, așa cum susțiune cercetător doctor Vasile Ursachi, fost director al Muzeului de Istorie din Roman, prezent la această întâlnire.
“Cercetările întreprinse de arheologul Hânceanu la Casa Ioachim din Roman s-a bucurat de succes printre medieviști. Arheologul Hânceanu va mai face săpături lângă Biblioteca Municipală, pentru a-și putea desăvârși cercetarea. Materialul descoperit nu este nici prelucrat, nici restaurat, deoarece Complexul Muzeal Neamț ne-a luat restauratorul la Piatra Neamț, cu tot cu post, iar acest lucru va îngreuna munca arheologului Hânceanu. El spune că săpăturile efectuate ar conduce la concluzia că în zonă a existat un atelier meșteșugăresc, dar nu a finalizat săpăturile pentru a vedea dacă mai există obiecte care să susțină această idee preliminară“, a spus profesorul Ursachi.
La începerea lucrărilor de reabilitare ale Casei Ioach