Evident, cele mai importante alegeri din România anului 2012 s-au terminat. Cu toate acestea, lupta politică nu s-a oprit, şi promite să nu se oprească pentru 2013 – 2015.
Marele câştigător ar fi putut fi PSD – dacă ar fi ascultat anumite sfaturi primite în luna mai, ar fi câştigat singur peste 45% din mandate acum, şi, în virtutea legii electorale, ar fi avut peste 50% din Parlament.
Din acest motiv, marele învins este Crin Antonescu, deoarece el şi-ar fi dorit ca preşedintele să fi demisionat cumva, în faţa acestui rezultat electoral, pentru a evita ce este mai rău. Or, el ştie un lucru foarte bine, constat din sondajele lunilor aprilie – mai: cine exercită puterea executivă domină imagologic politica şi sondajele.
În acest context, trebuie să mai adăugăm şi marea înfrângere a unui stil de a face politică, precum şi a unui stil de implicare politică: ori te prezinţi la vot şi apoi poţi comenta, ori nu te prezinţi şi nu ai dreptul să comentezi. De fapt, aceasta este consecinţa dreptului la vot, care este prevăzut de legea fundamentală ca drept, nu ca obligaţie. Însă cei care au pierdut mai mult au fost cei care au făcut politică doar pentru cei 500 de parlamentari şi pentru alianţele lor, şi care au uitat că politica se face pentru un număr mare de voturi. Aici regăsim fundamental un nume: Vasile Blaga.
Prima întrebare: au fost fraude la vot? Răspunsul este afirmativ şi are la bază o constatare: până la ora 14.00 cel puţin, mediul urban a fost majoritar faţă de rural. Acest lucru este parţial surprinzător – de fapt, primarii din mediul rural şi-au demonstrat astfel incompetenţa. Dar inversarea produsă după ora 16.00, când în mediul rural se instalează liniştea şi întunericul nu poate avea decât o cauză – frauda la vot. Şi este foarte uşor de demonstrat.
A doua întrebare: cine va fi primul ministru? Evident, cine va dori să se autodistru