Chiar dacă sunt plătite din fonduri publice, salariile medicilor din spitalele de stat şi din cabinetele de medicină de familie sunt, în Sălaj, un secret bine păstrat.
Cele mai „ascunse” venituri sunt cele ale medicilor de familie, şi asta pentru că reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), cărora le-am solicitat date în acest sens, spun că veniturile acestora nu sunt informaţii publice. Preşedintele CJAS Sălaj, dr. Marius Tăutu, ne-a declarat că o eventuală publicare, chiar şi nenominală, a informaţiilor privind veniturile ar crea o imagine eronată asupra câştigurilor din acest domeniu al medicinei, pentru că aceste venituri nu intră integral în buzunarul medicilor, din ele fiind plătite şi salariile asistenţilor, contribuţiile la stat, chiria şi cheltuielile de întreţinere.
Din datele pe care le-am primit, totuşi, rezultă diferenţe destul de mari între medicii de familie, diferenţe date în primul rând de numărul de pacienţi înscrişi în liste, dar şi de gradul profesional al medicului, de tipul de pacienţi, de mediul în care profesează. Vorbim despre diferenţe destul de mari, în condiţiile în care veniturile minime se situează, în Sălaj, în jurul valorii de 5.000 de lei, iar cele maxime, în jurul a 15.000 de lei. Pe lună.
Potrivit lui Tăutu, venitul mediu brut achitat de Casă medicilor de familie din mediul urban sălăjean este de aproximativ 10.200 de lei pe lună, în timp ce în mediul rural, acest venit scade la 9.300 de lei.
Diferenţe sunt şi între medicii care lucrează în spital. Din datele referitoare la salarii, afişate nenominal pe site-ul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, până în luna ianuarie a acestui an, rezultă diferenţe de până la cinci – şase ori între cele mai mici şi cele mai mari salarii încasate de medicii angajaţi. Spre exemplu, cele mai mici salarii le-au încasat, în luna ianuarie, un medic