Guvernul SUA va ieşi din acţionariatul American International Group (AIG) la mai bine de patru ani de la naţionalizarea asigurătorului din cauza crizei financiare, Trezoreria urmând să vândă participaţia de 16% pe care o mai deţine la companie pentru un preţ estimat la 7,6 miliarde dolari.
Salvarea AIG de la colaps în urma falimentului Lehman Brothers din septembrie 2008 a mobilizat fonduri publice de peste 180 miliarde dolari, statul american preluând cea mai mare parte din acţiunile companiei, una dintre cele mai criticate intervenţii pentru salvarea unui grup financiar.
Trezoreria SUA a scos la vânzare pachetul de 234,2 milioane acţiuni AIG pe care le deţine, potrivit unui comunicat al guvernului SUA, citat de Bloomberg.
Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Bloomberg că Trezoreria vrea să obţină 32,5 dolari pe acţiune, astfel că preţul total se ridică la 7,6 miliarde de dolari. Pachetul reprezintă 16% din acţiunile companiei. Guvernul american nu a publicat informaţii oficiale referitor la preţul acţiunilor oferite pentru privatizare.
Licitaţia reprezintă cel de-al şaselea pachet de acţiuni AIG scos la vânzare de stat după naţionalizare.
Participaţia statului la AIG a ajuns la un vârf de 92% în urma intervenţiei de bailout, necesară pentru a apăra cele 100.000 de autorităţi locale, fonduri de pensii, companii şi bănci asigurate de grup sau implicate în afaceri cu asigurătorul. AIG, la acea dată cea mai mare companie de asigurări din lume, a fost destabilizată de pierderi uriaşe după prăbuşirea pieţei creditelor ipotecare subprime.
Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Brenanke, a afirmat atunci că salvarea AIG l-a "înfuriat" mai rău decât oricare altă măsură luată de guvern în urma crizei financiare.
"Nu au existat prea multe opţiuni. A fost o decizie controversată, a fost un mare risc, însă astăzi se poat