Pentru slovacii din Făget, iarna nu înseamnă doar anotimpul frigului, ci şi perioada în care sunt rupţi aproape în totalitate de restul lumii, atât din cauza fenomenelor meteorologice, dar mai ales a drumurilor greu accesibile.
Cel puţin o lună, dacă nu două, Făget se numără printre localităţile din România unde accesul este aproape imposibil de realizat din cauza nămeţilor. Până şi cu o maşină 4x4 este aprope imposibil să ajungi în vârful muntelui fără lanţuri. Localnicii s-au obişnuit însă cu greutăţile iernii, aşa că îşi duc viaţa liniştiţi, după ce, în prealabil, s-au pregătit de iernat cu stocuri de făină, cartofi şi alte cele trebuincioase în gospodăriile răsfirate pe o rază de aproximativ 40 de kilometri. Maria Bologa locuieşte în Făget şi spune că iarna este greu, pentru că drumurile se închid, iar zăpada ajunge la streaşina casei. ,,Îi greu iarna! Zăpada ajunge şi la doi sau trei metri unde-i viscolită. Mă duc să aduc făină, pentru că noi facem pâine acasă, în cuptor. Când vine omătul, aşteptăm utilajul de la Plopiş. Vine şi desface drumul. Dacă nu, intrăm noi cu lopeţile să curăţăm drumurile. Aşa este în fiecare iarnă. Îi viaţa grea aici, dar iarna este totuşi frumoasă, cu zăpadă multă.”
Ion este un alt localnic care crede că iarna este un adevărat calvar pentru cei din partea locului, iar asta pentru că, din cauza viscolului, stratul de zăpadă poate ajunge şi la doi sau trei metri. Uneori, şcoala este închisă două sau mai multe zile, până urcă buldozerul din Plopiş şi desfundă drumul. Martin Rolnik este preot în Făget de mai bine de trei decenii şi spune că marea problemă a localnicilor este lipsa unui drum în adevăratul sens al cuvântului, care să permită accesul în zonă indiferent dacă este vară sau iarnă, dacă plouă sau dacă ninge. Autorităţile au luat însă măsuri ca, cel puţin în această iarnă, un buldozer să înlăture zăpada de pe drumul