Un rău necesar. Aşa a definit preşedintele cipriot ajutorul financiar acordat de Troică. Ţara a trebuit în cele din urmă să fie de acord cu măsurile impuse de creditori în schimbul banilor. Printre aceste măsuri–un program zilnic de şapte ore şi jumătate pentru funcţionarii publici.
Preşedintele Dimitris Christofias a declarat televiziunilor că a luat decizia "cu pistolul la tâmplă", dar că ea este "un rău necesar". În schimb, pentru cele câteva miliarde primite împrumut, Troica (Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi FMI) şi-a impus condiţiile. A fost cea mai lungă negociere a Troicăi–cinci luni–până ca Nicosia să accepte termenii împrumutului de 17,5 miliarde de euro. Şi aceşti termeni au fost stabiliţi până la virgulă, scrie Der Spiegel.
Funcţionarii publici şi politicienii, inclusiv miniştrii, trebuie de acum înainte să zboare la clasa Economic. Excepţie de la regulă fac doar preşedintele ţării şi liderul Parlamentului. Bugetul de călătorii în străinătate va fi redus drastic. Va dispărea şi dreptul înalţilor funcţionari de a-şi cumpăra maşini fără taxe. Salariile angajaţilor din administraţie vor fi îngheţate până în 2016.
Nici un detaliu nu este prea mic pentru UE-BCE-FMI. De pildă, reprezentanţii creditorilor au stabilit reguli de punctualitate. Orarul instituţiilor guvernamentale va începe la 8 fix. De la 1 septembrie 2013, funcţionarii publici vor avea un program clar: 37 de ore şi jumătate pe săptămână, adică 7 ore şi jumătate de lucru pe zi, potrivit memorandumului de înţelegere.
Troica a avut grijă şi de veniturile Guvernului cipriot. Acciza la tutun va creşte drastic, de la 60 la 150 de euro pe kilogram. Va creşte şi cea pentru alcool şi în egală măsură cea pentru benzină, cu 7 eurocenţi pentru fiecare litru de carburant. Cine suferă cel mai mult?
Populaţia va fi însă cel mai greu lovită de o creştere