Un studiu recent arată că rata natalităţii în rândul americanilor a atins un nou minin, ceea ce a stârnit discuţii aprinse despre viitorul ţării. Aceste dezbateri, însă, au omis câteva aspecte importante din cauza cărora rata natalităţii este în declin, atrage atenţia BBC.
Publicaţia citată a trecut în revistă cinci mituri referitoare la fertilitatea tot mai scăzută din Statele Unite ale Americii.
Declinul este unul susţinut şi serios
Înainte de a arunca o privire asupra cifrelor, trebuie să ştim cât de exacte sunt ele. „Aceste tipuri de previziuni s-au dovedit a fi greşite generaţie după generaţie“, spune Steven Bronars, senior economist la Welch Consulting.
Mult mai important este faptul că declinul natalităţii coincide cu declinul economiei. Aşa că, cifrele natalităţii nu au scăzut pentru totdeauna. Cel mai probabil, femeile au amânat momentul conceperii unui copil, în aşteptarea îmbunătăţirii economiei.
„Femeile amână naşterea unui copil de ani de zile, iar acest lucru a fost accelerat acum şi de recesiunea din ultimii patru ani de zile“, spune Andrew Cherlin, profesor de politici publice la Universitatea Johns Hopkins. „Este greu de spus dacă femeile au de gând să aibă mai mulţi copii sau doar amână la nesfârşit naşterea unuia.“
Economia americană va fi paralizată
O rată scăzută a fertilităţii înseamnă o lipsă a copiilor şi, implicit, a adulţilor, care sunt cei care „alimentează“ economia ţării, care plătesc pentru securitatea socială şi care furnizează bunuri şi serivicii pentru o populaţie care tot îmbătrâneşte.
Ţări precum Japonia suferă din cauza unei populaţii îmbătrânite, dar SUA se află într-o poziţie de invidiat. „Mici schimbări în rata natalităţii din rândul americanilor pot fi cu uşurinţă compensate de schimbări în politica de imigrare“, consideră Bronars.
„Din punctul meu de vedere, există o cerere