Vânzarea produselor pe datorie este ilegală, dar astfel de practici sunt o “gură de oxigen” pentru magazinele de cartier. Romașcanii cumpără pe datorie mâncare, alcool, țigări și produse de igienă. Datoriile sunt achitate mai ales după jumătatea lunii, când se distribuie pensiile.
Lipsa banilor convinge din ce în ce mai mulți romașcani să folosească un sistem utilizat, cândva, de magazinele sătești: trecerea “la caiet” a cumpărăturilor făcute pe datorie. Deși vânzarea pe datorie a produselor este ilegală, din ce în ce mai multe magazine din Roman utilizează această practică, având siguranța că își fidelizează unii dintre clienți, dar și pe aceea că, în special la jumătatea lunii, își recuperează banii.
Pe datorie, romașcanii cumpără aproape orice: de la alimente ce nu trebuie să lipsească dintr-o gospodărie și până la alcool, țigări ori produse de igienă. Datoriile se achită mai ales după data de 14 a lunii, când se distribuie pensiile. Pe de altă parte, nici vânzătorii nu dau produse pe datorie oricui, ci își aleg cu mare grijă clienții. “Omul serios se cunoaște după comportament. Suntem atenți cui oferim produse pe datorie, ca să nu riscăm să punem banii de la noi. Ni se mai întâmplă uneori ca un client care are datorii să nu le mai plătească, însă a doua oară când vrea să cumpere ceva de aici, nu îl mai ajutăm. Când cumperi produse pe datorie și ești trecut la caiet, nu ai voie să «greșești» a doua oară“, spune Mariana P., vânzătoare într-un magazin de cartier.
Luni, pe caietul cu datorii era înscrisă suma totală de 4.350 de lei. “Cei mai mulți dintre clienții care cumpără pe datorie sunt pensionari. Locuiesc toți în această zonă, ne cunoaștem de câțiva ani și avem încredere că își vor plăti datoriile. O pensionară din acest cartier are o pensie de 500 de lei și locuiește singură, n-are cine să o ajute. N-a avut nici copii, soțul i-