Geminidele, o ploaie de meteoriţi mai lenţi şi mai luminoşi decât alţi meteori, vor ajunge în punctul maxim în noaptea de 13 spre 14 decembrie, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" al Municipiului Bucureşti.
Cei pasionaţi de stele căzătoare le vor putea observa şi în această iarnă. Astfel, în noaptea de 13 spre 14 decembrie, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul-cometă 3200 Phaeton. La contactul cu atmosfera, particulele de praf se vor aprinde în gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer - steaua căzătoare.
Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4 - 17 decembrie par că vin din constelaţia Gemini (Gemenii). Din acest motiv, aceşti meteori se numesc Geminide, potrivit explicaţiilor de pe site-ul Observatorului Astronomic din Bucureşti.
Geminidele au însă ceva deosebit: sunt mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi. Astfel vor apărea "bolizi' (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele.
Geminidele pot fi observate oricând între 4 şi 17 decembrie, dar cei mai mulţi meteori se vor vedea în noaptea de punct maxim. În acest an, punctul maxim va fi înregistrat în noaptea de 13 spre 14 decembrie (14 decembrie, ora 1:30 TLR), acesta fiind momentul perfect pentru ca geminidele să fie observate din România.
Potrivit Observatorului Astronomic din Bucureşti, geminidele pot fi observate şi în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, putând fi văzute minimum 40-50 de stele căzătoare pe oră. În punctul maxim se pot vedea aproximativ 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observaţile se fac din afara oraşelor mari.
De asemenea, observaţiile trebuie făcute după miezul nopţii, până dimineaţa. Stelele căzătoare pot fi observate şi fără instrument astronomic.
Specialiştii de la Observatorul Astronomic din Bucur