Predicţii precum ieşirea Greciei din zona euro, o nouă recesiune în SUA, ajungerea monedei euro la paritate cu dolarul şi aterizarea forţată a economiei chineze au dominat anul acesta discursurile analiştilor şi economiştilor dornici de publicitate.
Acestea au fost cât se poate de credibile în contextul crizei datoriilor din zona euro, a conflictelor politice din SUA şi încetinirii economiei globale, dar nu s-au împlinit, deoarece
s-au axat pe trend şi mai puţin pe factorul uman, pe voinţa liderilor de a-şi proteja economiile. Dar aceasta nu înseamnă că anul viitor situaţia nu se poate schimba, poate spre rău.
Ajungerea euro la paritate cu dolarul
Volatilitatea euro în raport cu dolarul, efect al crizei datoriilor din uniunea monetară, a făcut ca moneda unică europeană să fie privită cu neîncredere de investitori, context în care unii analişti au tras semnale de alarmă că euro va ajuge la paritate cu moneda americană anul acesta, scrie CNBC.
Euro s-a depreciat cu peste 12% de când a atins maximul de 1,49 de dolari pe unitate în mai 2011. Dar, în pofida unor fluctuaţii dramatice din cauza turbulenţelor economice din Europa, euro rezistă la un nivel apropiat de 1,30 dolari pe unitate. În martie, economistul Nouriel Roubini declara că euro trebuie să ajungă la paritate cu dolarul pentru a se readuce pe creştere economiile de la periferia zonei euro. Un euro slab ar fi însă în defavoarea unor exportatori precum cei din China şi SUA.
Recesiunea în "W" din SUA
Temerile privind o nouă recesiune în SUA anul acesta făceau titlurile ziarelor încă de anul trecut. Ultima dată economia americană, cea mai mare a lumii, a stat în recesiune din decembrie 2007 până în iunie 2009. De atunci, revenirea a fost anemică şi fluctuantă, ceea ce a făcut ca temerile de o nouă recesiune să fie întemeiate. Roubini anticipa un nou declin pentru primul sem