De 20 de ani ne învârtim în jurul cozii, iar Traian Băsescu își va încheia mandatul fără să reușească cel mai important proiect: resetarea clasei politice. Să luăm cazul lui Liviu Dragnea, politician versatil, care ridică rar tonul. Sursa: EVZ
E considerat unul dintre primii 3-4 lideri politici din România, la ora actuală, dar singura sa experiență profesională este jumulirea fondurilor pentru asfaltări într-un județ eminamente agrar și subdezvoltat. A creat Tel-Drum, imediat ce-a ajuns președinte de consiliu județean, unde a pus niște interpuși – prieteni din liceu și facultate – pe care, la un moment dat, i-a schimbat cu alții, mai proaspeți și mai necunoscuți, pentru că făcătura mirosea de la o poștă.
Anul trecut, EVZ contabiliza veniturile acestei firme la peste 60 milioane de euro, dar de-atunci a continuat să primească lucrări. 80-90% din asfaltările din Teleorman sunt câștigate de Tel-Drum, o companie privată dependentă 100% de comenzile Consiliului Județean și care n-a ieșit niciodată în afara județului.
Cea mai bună schemă în județe este să asfaltezi drumurile. Faci avere într-un mandat de patru ani și nu sunt riscuri. Să te folosești de interpuși este ideal, dar ai nevoie de bani de pornire și de o bază cu utilaje. Cei care n-au avut, cum e Ion Stan, s-au limitat la comision din împărțirea lucrărilor. E complicat, ești la mâna constructorilor, care se concurează, se urăsc și ajung să te toarne. Liviu Dragnea a fost deștept: singurul lui plan în 2000 a fost să ajungă președinte de Consiliu Județean și să privatizeze compania de drumuri, apoi să-și dea lucrările direct.
Asta e toată sfârâiala cu al treilea-al patrulea om din stat. Știți profilul, e replicat în toate județele și în toate partidele. De exemplu, Dragnea a început în 1990 privatizând spațiile comerciale din Alexandria, care aparțineau, bineînțeles, tot statului. La asta s-au p