Aproape 140.000 de euro a alocat Ministerul Culturii, prin Institutul National al Patrimoniului, pentru reabilitarea bisericii de lemn din Poienile de sub Munte. Firma care a castigat licitatia de executie a lucrarii este din Sighetu Marmatiei, cei doi actionari fiind judecati intr-o cauza penala care vizeaza lucrari in valoare de aproximativ 10 milioane de lei.
Lacasul din satul cu cea mai mare comunitate de etnici ucraineni din Romania este monument istoric de importanta nationala, apartine cultului greco-catolic si a fost construit la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in stilurile traditionale maramuresean si rutean.
Firma SC Axa Reconst SRL din Sighetu Marmatiei, care ii are ca actionari pe restauratorul Vasile Birlea si Gheorghe Tivadar (inginer constructor), va consolida si restaura vechea biserica din lemn din Poienile de sub Munte . Lucrarea a fost licitata intre doua firme, oferta sighetenilor fiind considerata “cea mai avantajoasa din punct de vedere economic”, chiar daca era cu 56.000 de lei mai mare decat valoarea estimata initial.
In contul lucrarii, din fondurile Institutului National al Patrimoniului se vor vira in contul firmei sighetene aproximativ 138.000 de euro (625.144 de lei). Initial, in programul national de restaurare pentru 2012, aprobat in luna februarie, cand Ministerul Culturii era condus de Kelemen Hunor, pentru reabilitarea bisericii de lemn din Poienile de sub Munte a fost repartizata suma de 152.250 de lei .
Biserica din Poienile de sub Munte a fost construita in secolul al XVIII-lea. Lacasul de cult a fost construit in stil traditional maramuresean cu elemente de influenta ruteana (stresinile si „coiful” acoperisului - acesta din urma fiind in forma de clopot).
In 26 septembrie, cei doi administratori ai firmei din Sighetu Marmatiei au fost retinuti de catre ofiterii Servici