Grupul britanic HSBC va plăti autorităţilor din Statele Unite o amendă record de 1,92 miliarde de dolari pentru încheierea amiabilă a unei investigaţii privind deficienţe în mecanismele pentru combaterea spălării de bani, potrivit CNBC.
Amenda este cea mai mare plătită până în prezent de o bancă.
HSBC a admis funcţionarea necorespunzătoare a mecanismelor interne de control şi şi-a cerut cerut scuze într-un comunicat.
"Acceptăm responsabilitatea pentru greşelile din trecut. Am spus că ne pare foarte rău pentru acestea. HSBC din prezent este o organizaţie complet diferită faţă de cea care a făcut acele greşeli", a afirmat directorul general al băncii, Stuart Gulliver.
Instituţia de credit a afirmat că se aşteaptă să ajungă la un acord şi cu autoritatea pentru servicii financiare din Marea Britanie.
Bănci din SUA şi Europa au încheiat în ultimii ani cu autorităţile americane acorduri amiabile în valoarea de aproximativ 5 miliarde de dolari pentru încetarea unor anchete, după ce nu au reuşit să împiedice realizarea de tranzacţii ilicite.
În noiembrie, HSBC a anunţat că a constituit un provizion de 1,5 miliarde de dolari pentru a acoperi costuri rezultate din anchetă şi a avertizat că acestea ar putea fi chiar mai mari.
Acordul HSBC vine la o zi după ce o altă bancă britanică, Standard Chartered, a acceptat să plătească autorităţilor americane de reglementare 327 milioane de dolari pentru încălcarea unor sancţiuni. Standard Chartered a convenit un un alt acord similar cu SUA în august, pentru 340 milioane de dolari.
Astfel de înţelegeri amiabile pentru încetarea unor anchete au devenit o practică tot mai obişnuită, potrivit CNBC. Până în prezent, cea mai mare sumă plătită în SUA a fost înregistrată într-un caz împotriva ING, 619 milioane de dolari, pentru încălcarea unor sancţiuni vizând ţări precum Cuba sau Iran. @N_P