Autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care aparţin de Banca Naţională a României, vor fi desfiinţate de către Guvern. În acest sens, atribuţiile şi tot personalul Comisiei Naţionale ale Valorilor Mobiliare (CNVM), ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSP) vor fi preluate, până cel târziu în luna martie a anului viitor, de către o nouă instituţie, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiară.Aceasta se va înfiinţa ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanţată, cu sediul central în Capitală, aceasta putând, totodată, să-şi deschisă reprezentanţe în orice altă localitate din ţară în funcţie de necesităţi.
Această măsură a fost luată în urma unor disfuncţionalităţi constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfăşurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor, care impun adoptarea unor măsuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizării activităţii de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de competenţă a Băncii Centrale.
„Luarea acestor măsuri în regim de urgenţă se impune în considerarea faptului că există riscul ca, în actuala conjunctură, în care se menţin tensiunile generate de criza economică, aceste disfuncţionalităţi să submineze, prin contaminare, încrederea populaţiei în serviciile oferite de întregul sistem financiar şi în modul în care se realizează supravegherea acestora, întrucât aspectele vizate constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”, se spune în preambulul proiectul de OUG, citat de Mediafax.
Autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care aparţin de Banca Naţională a României, vor fi desfiinţate de către Guvern. În acest sens, atribuţiile