USL aobţinut aproximativ 60% din votul politic la alegerile de duminică, dar, potrivit proiecţiilor realizate de Institutul pentru Politici Publice, confirmate şi de secretarul general al USL, Liviu Dragnea, va obţine aproximativ 66% din mandatele de parlamentar, majoritatea absolută necesară pentru modificarea Constituţiei. De partea cealaltă, ARD, deşi se apropie de 17% din voturi, nu va avea mai mult de 14% din parlamentari.
Potrivit datelor Biroului Electoral Central, după numărarea voturilor din 95,83% din secţii de votare, USL a câştigat 58,61% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 60,08% la Senat, ARD având 16,58% la Cameră şi 16,79% la Senat. Partidul Popular-Dan Diaconescu a obţinut la nivel naţional 13,82% din voturi la Camera Deputaţilor şi 14,46% la Senat, iar UDMR, ultima formaţiune care a reuşit să treacă - la limită - pragul electoral de 5%, a obţinut 5,21% la Cameră şi 5,31% la Senat.
Citeşte şi Trei scenarii despre viitorul premier. Cine câştigă şi cine pierde dacă preşedintele îl desemnează pe Victor Ponta în fruntea Guvernului
Dacă s-ar fi votat pe liste, ca în 2004, aceste patru formaţiuni şi-ar fi împărţit, proporţional, voturile rămase de la partidele care nu au intrat în Parlament şi USL ar fi avut în jur de 62% din numărul de parlamentari, imens, dar insuficient pentru a modifica singură Constituţia.
Dacă s-ar fi votat după sistemul uninominal pur, în care câştigătorul ia tot şi primul clasat este declarat câştigător indiferent dacă a obţinut 50% + un vot, atunci am fi avut un Parlament format în proporţie de 95% din USL, UDMR, care şi-au câştigat mandatele în judeţele maghiare, grupul minorităţilor naţionale şi Eugen Tomac de la PDL, singurul candidat ARD care a reuşit să-şi câştige colegiul din diaspora cu 78% din voturi.
Citeşte şi USL rămâne fără opoziţie
Sistemul actual de vot mixt, uni