Democratul Barack Obama şi republicanul Mitt Romney s-au luptat pentru următorul mandat prezidenţial american, principala aşteptare a investitorilor de la aceştia fiind rezolvarea problemei deficitului bugetar („fiscal cliff”).
„Problema cheie stă în diferenţele între partidele Republican şi Democrat. Dacă acestea nu reuşesc să ajungă la o înţelegere pentru rezolvarea “prăpastiei fiscale” (n. red. Fiscal cliff), atunci impactul asupra pieţelor ar putea fi semnificativ. Rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA nu va avea, probabil, un impact semnificativ asupra performanţei pieţei americane în 2013, având în vedere că poziţiile celor doi candidaţi nu au foarte îndepărtate una de cealaltă”, a declarat Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets.
SUA riscă să intre în recesiune anul viitor dacă democraţii şi republicanii din Congresul american nu vor ajunge la un acord privind reducerea deficitului bugetar până la sfârşitul lui 2012.
Mai multe măsuri de relansare economică şi facilităţi fiscale vor expira de la 1 ianuarie, moment în care vor fi aplicate scăderi automate ale cheltuielilor publice SUA, scăderi care în cele din urmă sunt aşteptate să ducă la o nouă recesiune.
„Pentru multe persoane din piaţă alegerea lui Romney ca preşedinte ar fi reprezentat o veste mai bună pentru burse decât realegerea lui Obama. Republicanul era văzut mai bine în ciuda faptului că ar fi fost de aşteptat să îl înlocuiască pe Bernanke de la conducerea FED şi să pună punct rundei a treia a programului economic de relaxare cantitativă”, spune Justin Harper, analist în cadrul grupului financiar IG Markets, citat de CNBC.
În timpul mandatului Obama, Rezerva Federală a SUA a lansat trei runde ale programului de relanxare cantitativă, în 2009, 2010 şi în septembrie 2012, menite să micşoreze dobânzile şi să ajute creşterea econom