Deşi Clujul a beneficiat cu 20 de milioane de lei în plus din banii pe care trebuia să-i direcţioneze spre Bucureşti, practic intrările la trezorerie s-au redus.
Încasările la bugetul consolidat al statului la Cluj au atins în octombrie suma de 291,9 milioane de lei, faţă de 284,2 milioane în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă scădem 19,7 milioane pe care judeţul nu mai trebuie să le redirecţioneze către capitală, concluzia este intrările lunare au fost de fapt mai mici cu 12 milioane.
„Încasările din anul 2011 au fost influenţate cu suma de 19,74 milioane de lei, reprezentând veniturile aferente celor 49 de societăţi preluate de la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili Bucureşti, începând cu 01.01.2012", a menţionat Mihai Costin, director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj. Situaţia cea mai proastă s-a manifestat la intrările la bugetul de stat, de 133 de milioane de lei, comparativ cu 142 de milioane în octombrie 2011, în timp ce veniturile la asigurările de şomaj s-au menţinut constante, în jurul a 3 milioane de lei. La asigurările sociale de stat s-a înregistrat un plus de 10 milioane, iar la fondul naţional unic de asigurări de sănătate, de 6 milioane. Cu toate acestea, fără banii de la cele 49 de societăţi mijlocii din judeţ care acum îşi varsă contribuţiile pe plan local, încasările ar fi fost în scădere. Marile companii ale Clujului se află în continuare sub administrare bucureşteană.
Ca să mărească încasările la buget, fiscul clujean a procedat la combaterea evaziunii, a fraudei fiscale şi a formelor de evitare a declarării şi plăţilor obligaţiilor fiscale, pe de o parte, precum şi la creşterea eficienţei şi dinamicii colectării, concomitent cu reducerea costului unui leu colectat, pe de altă parte. Pentru executările silite, DGFP a emis 9.700 de somaţii, în valoare de 52 de mili