Atât în EVZ cât şi în JN au apărut, în aceeaşi zi, articole în care sunt redate analizele presei germane faţă de recentele alegeri parlamentare din România.
Să le comparăm.
Titlul JN: Presa germană: „Băsescu trebuie să știe că nu va mai găsi, în afara României, susținători ai escapadelor sale neconstituționale”
Titlul EVZ: Der Spiegel: Victoria lui Ponta, dezastruoasă pentru democrație
Eu pe cine să cred?
Suddeutsche Zeitung în JN:
„Băsescu trebuie să știe că nu va mai găsi susținători ai escapadelor sale neconstituționale în afara României”. „Băsescu a eșuat ca președinte. Este extrem de divergent și poartă o mare parte a responsabilității pentru faptul că țara sa este divizată în două tabere care se urăsc crâncen. Deși ar trebui să fie un om de stat vizionar, un exemplu de discreție și de fixare a standardelor pentru reforme democratice, Băsescu preferă violența verbală, trădarea și înșelăciunea. Nepotismul este alta dintre slăbiciunile sale”, se mai arată în analiza cotidianului german.
Suddeutsche Zeitung în EVZ:
Suddeutsche Zeitung, deşi îl critică şi pe preşedintele Traian Băsescu, subliniază că Victor Ponta şi Crin Antonescu reprezintă vechiul sistem care se opune reformelor. “România este o ţară de o calitate democratică minimă care mai are mulţi paşi de făcut pe calea maturizării” scrie publicaţia citată.
Eu pe cine să cred?
Cotidianul financiar Handelsblatt în JN:
Ziarul financiar Handelsblatt constată că dinspre România se aud vești bune: „Votanții au decis să pună capăt unei lupte pentru putere care a paralizat țara pentru luni de zile. Cu aproape 60 procente din voturi, au declarat victorioasă tabăra primului-ministru Victor Ponta. Rivalul acestuia, Traian Băsescu, a fost pedepsit”
Cotidianul financiar Handelsblatt în EVZ:
În sfârşit, cotidianul economic Handelsblatt scrie că românii î