Un tânăr craiovean investeşte timp şi bani în producerea de miere, polen şi propolis. Vă prezentăm povestea unui specialist în ingineria mediului care s-a apucat de o meserie veche de când lumea, practicată ani buni în familia sa: apicultura.
L-am întâlnit prima dată la „Zilele Craiovei“. Standul său abunda de miere, faguri, polen şi alte produse apicole frumos ambalate şi prezentate într-un mod inedit publicului larg. În spatele standului stătea un tânăr care le explica tuturor celor interesaţi care sunt proprietăţile mierii, ale polenului, ale propolisului. Acum, tânărul susține că participarea la acea manifestare a fost „o pură întâmplare“. Vasile Ceapă are 33 de ani şi spune că este obișnuit cu stupii şi cu albinele de când se ştie. El mărturiseşte că meseria o avea în sânge, pentru că bunicul său s-a ocupat ani de-a rândul de apicultură, iar el l-a însoţit pe bătrân la stupină încă de când era copil. „Am absolvit Ingineria Mediului, am şi un masterat în Horticultură, dar diplomele stau în raft, pentru că nu mai am nevoie de ele. Am fost inginer la o fermă pomicolă din zona Bulzeşti-Dobreţu până acum doi ani, când situaţia economică a dus la falimentarea societăţii. Teoretic, eu m-am născut cu stupii în familie. Practic, am preluat meseria de la bunicul acum trei ani“, povestește tânărul craiovean. Aşa a ajuns să practice meseria pe care o avea şi bunicul său. În 2007, a luat diploma de apicultor, care îi prinde bine de trei ani încoace. Dacă iniţial avea 35 de stupi, acum a ajuns la 75, pe care i-a lăsat peste iarnă chiar la fosta fermă de la limita localităţilor Bulzeşti şi Dobreţu, în timp ce vatra de stupină este la Bucovăţ, lângă Craiova.
„Mierea se face greu!“
Mai bine de o oră am stat de vorbă cu tânărul care şi-a pus diplomele în cui şi s-a apucat de lucruri practice, adevărate, cum ar fi producţia de miere. Cunoştinţele s