Bulgaria va fi printre ţările care nu vor face referire la o dată concretă de începere a negocierilor de aderare a Macedoniei la UE, subiect care va fi discutat la apropiatul Consiliu European din 13 şi 14 decembrie. Aceasta este principala concluzie e reuniunii de astăzi dintre preşedintele bulgar Rosen Plevneliev şi premierul Boiko Borisov, care au convenit că Bulgaria sprijină perspectiva europeană a Macedoniei, dar acest sprijin nu este necondiţionat şi depinde de îndeplinirea criteriilor de aderare, inclusiv politica de bună vecinătate. Sursa: Agerpres
Sofia i-a propus Macedoniei semnarea unui acord de bună vecinătate, bazat pe principiile unei declaraţii de bună vecinătate semnate de cele două ţări în anul 1999. Sofia mai propune autorităţilor de la Skopje ca cele două ţări să aniverseze împreună unele sărbători, iar autorităţile macedonene sunt îndemnate să pună capăt campaniei antibulgare şi falsificării istoriei.
Aflat la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Nikolai Mladenov, a reiterat că de ani de zile ţara sa insistă ca Skopje să renunţe la campania antibulgară, scrie Agerpres. În opinia lui, în acest moment relaţiile bulgaro-macedonene în niciun caz nu se dezvoltă în spirit european. Dacă Macedonia doreşte sprijinul Bulgariei, atunci ea trebuie să respecte toate criteriile, inclusiv cele care se referă la relaţiile cu vecinii, a adăugat Mladenov.
Presa de la Skopje informează astăzi că ţările care se opun stabilirii unei date pentru începerea negocierilor de aderare a Macedoniei la UE sunt vecinele Grecia şi Bulgaria, dar şi Franţa, a cărei poziţie este sprijinită indirect de Germania, Spania şi Portugalia. Presa macedoneană a speculat că şi România se opune aderării Macedoniei la blocul comunitar, informaţie dezminţită de MAE.
Diferendul dintre