Peste 50 la sută dintre cazurile de infectare cu HIV nou diagnosticate în România sunt în rândul tinerilor între 15 şi 29 de ani, calea majoritară de transmitere a virusului fiind contactul heterosexual, potrivit Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA.
Managerul Institutulul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a lansat marţi, la Iaşi, cu ocazia evaluării programului de informare şi prevenţie în domeniul bolilor infecţioase, mai multe mesaje adresate tinerilor, cu scopul de a preveni infectarea cu HIV.
"Avem mesaje foarte importante de transmis tinerilor: folosiţi prezervativul pentru fiecare contact sexual întâmplător. Iar dacă există îndoieli cu privire la trecutul sexual, fiecare tânăr trebuie să ştie că are posibilitatea de a se testa gratuit şi anonim, aflându-şi astfel statusul HIV. Ulterior, pacienţii pot beneficia de asistenţă medical gratuită şi inclusiv terapie, dacă este nevoie. Pentru 2013, ţintele noastre sunt foarte clare, motiv pentru care vă cerem sprijinul, suportul şi implicarea totală pentru a reduce la maximum posibil transmiterea infecţiei HIV atât la nivelul tinerei generaţii, cât şi la nivelul întregii comunităţi. În acest sens, noi venim în întâmpinarea acestui demers cu testarea HIV, gratuită şi confidenţială, precum şi cu aplicarea în scop preventiv a medicaţiei ARV (antiretrovirală - n.r.)", a spus managerul de la "Matei Balş".
Profesorul Streinu-Cercel a atras atenţia asupra consumului de droguri, în special de etnobotanice injectabile, un tânăr ajungând să-şi facă între 10 şi 14 injecţii zilnic.
"Am monitorizat consumatorii de etnobotanice şi am depistat 147 de persoane cu HIV, ceea ce este foarte mult. Am discutat cu Agenţia Naţională Antidrog şi s-a stabilit distribuţia unui pachet cu seringi plus tampon pentru decontaminare, fiind necesare aproximativ opt milioane d