Elevii clasei a IV-a B de la Scoala Gimnaziala Lapus, coordonati de invatatoarea Sanda Filip, au reinviat un obicei raspandit odinioara in satele din Maramures – sezatoarea. Micutii au avut, fiecare, un rol bine determinat, iar jocurile, cantecele, glumele si ghicitorile spuse de ei au reusit sa readuca atmosfera sezatorilor de altadata. Pe langa copiii implicati in proiect, la activitate au participat si parintii acestora, dar si invitati din sat care au urmarit fiecare detaliu al scenetei, fiind buni cunoscatori ai acestor obiceiuri.
Sezatoarea este un obicei care se organiza in satele din Maramures o data cu inceputul Postul Craciunului si se incheia la inceputul Postului Mare (Postul Pastelui). In timpul sezatorii, oamenii se cunosteau mai bine, dar in acelasi timp se si distrau. Se alegea o casa anume din sat, iar, in timp ce femeile lucrau, fetele interpretau diverse cantece. In vremea Postului Craciunului se colinda, se spuneau povesti, glume sau ghicitori.
„Intr-o lume in care parca « timpul nu mai are rabdare cu noi », am reusit sa ne oprim putin si sa invatam ca viata poate si trebuie traita intr-un ritm normal si ca prin lucruri marunte, bine facute, ajungem oameni mari”, a povestit invatatoarea Sanda Filip.
Activitatea desfasurata la scoala din localitate le-a reamintit parintilor, dar mai ales bunicilor micutilor veniti la manifestare despre copilaria si tineretea lor, sezatoarea incheindu-se cu un moment in care s-au rememorat momente de pe vremea cand, pe la casele din sat, se organizau sezatori. Elevii clasei a IV-a B de la Scoala Gimnaziala Lapus, coordonati de invatatoarea Sanda Filip, au reinviat un obicei raspandit odinioara in satele din Maramures – sezatoarea. Micutii au avut, fiecare, un rol bine determinat, iar jocurile, cantecele, glumele si ghicitorile spuse de ei au reusit sa readuca atmosfera sezatoril