În pieţele şi în magazinele româneşti se găsesc două specii de brazi, una autohtonă şi alta din import. Li se adaugă „bradul argintiu“, care este o specie de molid american, precum şi molizii obişnuiţi. Fiecare specie are avantajele sale.
Brad bogat, cu miros puternic şi care să dureze câteva săptămâni avem şanse mici să găsim, pentru că niciuna dintre cele două specii care se găsesc pe piaţa românescă nu întruneşte toate aceste calităţi. Nu specia românească, Abies alba, este cea mai întâlnită în pieţe şi în hipermarketuri în ultimii ani, ci una care vine din Munţii Caucaz şi care se numeşte Abies nordmanniana sau, popular, brad normandian sau caucazian.
Dacă sunteţi în căutarea unui brad de Crăciun ca în poveşti, cu crengi dese, atunci aceasta este specia pentru care ar trebui să optaţi. „Datorită aspectului bogat, dar şi pentru că rezistă foarte mult (40 - 60 de zile de la tăiere dacă este păstrat în condiţii favorabile de temperatură) «normandianul» este bradul cel mai popular de Crăciun din Europa“, spune Bogdan Furtună, manager de vânzări la Silva Group România, deţinătorul magazinuldebrazi.ro. Încă un atu al acestui brad este că are acele (frunzele) rotunjite, ceea ce îl face plăcut la atingere. El are însă două „imperfecţiuni“: una dintre ele este preţul mai ridicat faţă de cealaltă specie de brad de la noi, iar a doua - nu are mirosul puternic de brad pe care cu toţii ne dorim să-l avem în case de Sărbători.
Preţul avantajos şi mirosul „de Crăciun“ sunt două criterii pe care le îndeplineşte specia românească. Bradul copilăriei multora dintre noi, el împrăştie în încăpere un miros puternic de răşină, dar ramurilor nu prea bogate l-au făcut mai puţin popular în ultimii ani. În plus, el are o rezistenţă mai mică decât cel caucazian, de 15 şi până la cel mult 25 de zile dacă este păstrat în condiţii optime.
Molizii nu sunt indicaţi famili