Antioxidanţii naturali, cei care se găsesc în fructe şi legume, au atras atenţia tinerilor doctoranzi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Iaşi.
Cristina Arion este unul dintre cercetătorii formaţi în cadrul Universităţii ieşene a cărui teză de doctorat are potenţialul de a schimba mentalităţi şi chiar vieţi. Lucrarea sa, „Studii privind potenţialul antiradicalic al unor produse horticole” este, poate, unul dintre punctele pe care se vor sprijini studii ulterioare despre longevitate şi sănătate.
“O mare atenţie a cercetătorilor a fost axată pe activitatea antioxidanţilor naturali prezenţi în fructe şi legume, datorită potenţialului acestor componente de a reduce nivelul stresului oxidativ. Activitatea compuşilor bioactivi a atras atenţia cercetătorilor din cauza abilităţii ridicate de a acţiona ca agenţi antioxidanţi.
Diferiţi factori patofiziologici cum ar fi procesele prooxidante si pro-inflamatorii conduc la om la apariţia a diverse boli. Astfel, stresul oxidativ constituie un factor important în apariţia cancerului, a bolilor neurodegenerative, a diabetului dar şi în procesul de îmbătrânire. În acest context îmbunătăţirea sistemului celular antioxidant prin dietă reprezintă o strategie importantă de a face faţă dezechilibrelor provocate de stresul oxidative”, susţine tânăra în rezumatul tezei sale de doctorat.
Varza şi prunele, izvor de tinereţe
O dietă bogată în fructe şi legume a fost mult timp asociată cu riscul redus de boli cronice. Compuşii cu proprietăţi antioxidante din fructe şi legume au generat, recent, un real interes din partea comunităţii ştiinţifice. “Studiul activităţii antioxidante cât şi a compuşilor cu rol antioxidant din aceste produse a constituit subiectul multor articole ştiinţifice din literatura de specialitate”, susţine Cristina Arion.
Varza şi prunele reprezin