Eva Mozes Kor si sora sa geamana, Miriam, erau doar niste copile cand au trait ororile Holocaustului, la Auschwitz, unde si-au pierdut parintii, gazati impreuna cu alte cateva mii de evrei si au fost supuse experimentelor ingrozitoare ale doctorului Josef Mengele.
I-a iertat insa pe nazisti si acum, cand mai are 14 luni si face 80 de ani, are sufletul vindecat, marturiseste Eva Mozes Kor pentru Ziare.com.
Eva si Miriam s-au nascut intr-un mic sat din Transilvania - Porti - pe 30 ianuarie 1934. Familia lor era singura de evrei din intregul sat.
Tatal lor lucra ca agricultor la propria-i ferma si mama lor avea grija de toti cei patru copii - cele doua gemene si surorile mai mari, Edit si Aliz. Aveau doua menajere care ii ajutau, pana in 1942, cand evereilor le-a fost interzis sa angajeze alte persoane in afara evreilor.
"Viata era pasnica, exceptand ura fata de evrei, care se manifesta prin porecle, batai de la ceilalti copii si pedepse de la profesorii maghiari", ne-a spus Eva Mozes. In anul 1940, autoritatile Ungariei au intrat in Transilvania cu forta, rupand din Romania acordul lui Hitler.
In martie 1944, familia Evei a fost luata pe sus de jandarmii maghiari si dusa intr-un ghetou din Simleul Silvaniei.
"Am construit corturi din paturi si cearsafuri. Imi amintesc ca ploua foarte mult si pamantul era umed si rece. Fiecare cap de familie a fost chemat pentru interogatorii. Tatal meu a fost adus pe o targa, sangerand de la loviturile de bici, cu unghiile de la maini si picioare smulse si fata arsa. Soldatii unguri voiau sa stie unde se afla aurul si nu l-au crezut pe tatal meu cand le-a spus ca toti banii erau in pamant", a rememorat Eva Mozes.
Drumul spre lagar
Comandantul maghiar le-a spus ca vor fi trimisi la munca, in Ungaria, cand toti evreii din ghetou au