Luna decembrie este luna magică a fiecărui an. În perioada sărbătorilor de iarnă oamenii încearcă să fie mai buni, mai blânzi, mai zâmbitori.
Atmosfera şi pregătirile specifice (cadouri, mese festive, întâlniri de familie şi cu prietenii, ornarea locuinţei, emoţia Crăciunului şi a Anului Nou) schimbă priorităţile familiilor.
Părinţii vizează mai mult inima şi sufletul copiilor decât mintea şi achiziţiile intelectuale. Latura emoţională se poziţionează înaintea celei raţionale.
Luna decembrie oferă părinţilor momente foarte bune în care se pot apropia mai mult de copii. Situaţiile de comunicare se construiesc mai uşor şi pot fi mai sincere şi mai profunde.
Părinţii pot profita de aceste momente pentru a pătrunde în interiorul copilului, pentru a-l înţelege mai bine, pentru a afla preocupările, dorinţele, grijile, satisfacţiile şi nemulţumirile lui, pentru a lămuri şi regla diferite situaţii anterioare şi pentru a construi direcţii si angajamente pentru viitor.
În educarea unui copil timpul alocat este esenţial alături de exemplul personal. Sărbătorile de iarnă permit mai mult decât orice altă perioadă a anului petrecerea unui timp activ alături de copil.
Şi când vorbim de sărbători, nu ne referim strict la datele acestora, deoarece ca orice altă zi, vin şi trec. Mult mai importantă este perioada de pregătire a acestora, care permite construirea atmosferei. Este o perioadă destul de lungă care permite deschiderea inimii şi exprimarea emoţiilor şi sentimentelor, prin trăiri şi comunicare afectivă şi constructivă.
De la pregătirea ghetuţelor până la ornarea bradului şi a casei, de la curăţenia specifică până la pregătirea meniurilor de sărbătoare, copilul poate fi implicat în multe activităţi alături de părinţii lui.
“Liniştea din familie”, colaborarea şi cooperarea, surprizele şi voia bună, creează acea atmosferă de sărbătoar