Tehnologiile de succes în prezent au un numitor comun: mobilitatea. Gadget-urile dinaintea tabletelor, a telefoanelor smart sau iPod-urilor se bucurau de aceeaşi popularitate cu acestea până nu demult, deşi majoritatea nu părăsea niciodată apartamentul.
Clasicul walkman Sony, cu casete, a încetat să mai fie produs zilele trecute, marcând sfârşitul unei „cariere” de succes de 30 de ani. „Bunicul” dispozitivelor portabile de ascultat muzică miniaturale de azi revoluţiona lumea, cu muzica de pe casete, înainte de CD-uri sau fişiere mp3. Inclusiv producătorii de rucsacuri s-au adaptat modei, introducând buzunare speciale şi spaţii de acces pentru cablurile către căşti.
Tehnologii muzicale
Muzica este la baza multora dintre invenţiile populare de acum 30-50 de ani. Cu mult înaintea walkman-ului, acordurile melodiilor lui Chuck Berry sau Elvis Presley veneau de la pick-up. Discurile au început să aibă priză la public încă din anii ’30, dar explozia vânzărilor s-a înregistrat după al doilea Război Mondial. Discurile de vinil au încă şi azi un grup restrâns şi entuziast de suporteri, care susţin că sunetul are o calitate superioară pe acest suport. Mai mult, versiuni moderne ale aparatului Technics SL-1200, care domina anii ’70, sunt un standard de referinţă pentru DJ-i până în prezent.
Magnetofonul, regele detronat al sufrageriei, este un alt exemplu de dispozitiv cu bandă magnetică, pentru ascultat şi înregistrat muzică. Tehnologia de utilizare a benzilor multiple cu viteze diferite de redare era descrisă de Brian Eno, el însuşi o legendă a muzicii, drept „un dispozitiv automat pentru colaje audio”. Popularele modele produse de Akai şi Pioneer pot fi încă achiziţionate online.
Casetofoane audio şi video
Apogeul dispozitivelor cu casete cu benzi magnetice făcea obligatorie prezenţa casetofoanelor, cu două sau chiar patru compartime