România are un parlament demn de cartea recordurilor. Aşa a caracterizat Emil Boc viitorul legislativ, care va avea cu 100 de membri mai mult decât în precedentul mandat. În replică, social-liberalii clujeni îl acuză pe Emil Boc că minte şi uită că a fost la putere timp de peste trei ani.
În urma redistriburii voturilor şi a aplicării algoritmului electoral, viitorul Parlament al României va avea nu mai puţin de 588 de membri, cu aproape 100 mai mulţi decât în mandatul precedent. Numărul suplimentar vine în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, care a interpretat legea electorală astfel încât în colegiile câştigate cu 50%+1 din voturi au putut fi acordate şi alte mandate de parlamentar.
"Să lămurim foarte clar acest aspect cu privire la cei 588 de parlamentari, fără precedent în istoria României. Cred că intrăm în Guiness Book, cu un asemenea număr de parlamentari raportat la populaţie. Dacă şi Statele Unite le-am depăşit, vă daţi seama ce democraţie avem în România", a precizat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Boc ştie şi cine este de vină pentru această situaţie: Uniunea Social-Liberală, care s-a opus modificării Constituţiei şi reducerii numărului de parlamentari.
"Dacă USL, în loc să se ocupe de suspendarea preşedintelui, se ocupa de referendum pentru modificarea constituţiei, la alegerile acestea nu aveam 600 de parlamentari, ci aveam 300. Deci ar trebui lucrurile spuse clar şi să nu ne tot ascundem după deget, că nu ştiu de Curte Constituţională ne-a dat 588 de parlamentari. Nu, USL ne-a dat 588 de parlamentari prin faptul că nu au revizuit consituţia", a adăugat edilul.
În replică, repezentanţii USL Cluj îl acuză pe Emil Boc că spune minciuni.
"Domnul Boc era premier şi putea să rezolve..... domnul Emil Boc este mincinos", a punctat Marius Nicoară, preşedintele PNL Cluj.
În 2009, odată cu primul tur al