Anul acesta, locuitorii comunei Săbăoani comemorează un fiul al satului care a scris istorie. Este vorba despre Ianoș Robu, deputat catolic ce a luptat pentru drepturile catolicilor din Moldova, de la a cărui naștere se împlinesc 200 de ani.
Ianoș Robu, strămoșul actualului arhipiscop de București, IPS Ioan Robu, s-a implicat în viața politică a țării din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și a pledat pentru acordarea de drepturi egale tuturor locuitorilor țării și, în special, pentru drepturile catolicilor din Moldova.
Politica în slujba religiei
Locuitor al satului Săbăoani și membru al Bisericii Catolice, Ianoș Robu a fost ales reprezentant al țăranilor clăcași din ținutul Romanului. El a fost, mai întâi, alegător la divanurile ad-hoc și, apoi, în anul 1864, deputat, pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Ianoș Robu a promovat cu fermitate dorințelor țăranilor, binele comun, acordarea de drepturi egale, tocmai în perioada istorică însemnată când au avut loc alcătuirea divanurilor ad-hoc, care au dus la unitatea și renașterea României ca stat de drept, când și-au avut începutul parlamentul și statul modern, când s-au constituit drepturile cetățenești și când a avut loc marea împroprietărire a țăranilor de pe timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Demn de amintit este și faptul că Ianoș Robu este strămoșul lui Mihai Robu, primul episcop autohton al Moldovei, și al actualului arhiepiscop de București, Înaltpreasfințitul Ioan Robu.
Ianoș Robu s-a născut în ziua de 7 aprilie a anului 1812. De mic a crescut în credința catolică, dar și sub influența mișcărilor politice tensionate ale țării. În anul 1831, când a avut loc Răscoala din Săbăoani, dusă împotriva ocupației rusești, și când au căzut pe câmpul de luptă 31 de persoane, Ianoș Robu avea 19 ani. Documentele istorice consemnează că, la primele alegeri, cei 4