Lansat în iulie 2009, programul guvernamental Prima Casă a ajuns în prezent la o cotă de aproximativ 80.000 de credite, în valoare totală de 3,12 miliarde euro, înregistrând cea mai mică rată de neperformanţă din sistem, de doar 0,1%, potrivit datelor obținute de Capital.
De-a lungul celor cinci etape ale programului Prima Casă s-au acordat până în prezent peste 79.500 de garanții pentru finanțări în valoare de circa 3,117 miliarde euro, potrivit reprezentanților FNGCIMM.
Valoarea creditului mediu per ansamblul întregii perioade este de 39.200 euro.
Din creditele acordate cu garanția statului, 98,5% au fost în valută și doar 1,5% în lei. Chiar dacă în ultima vreme se vorbește tot mai des de creditarea ipotecară în moneda națională (BCR, cea mai activă bancă în program, oferă credite exclusiv în lei, din 15 octombrie), atractivitatea acesteia rămâne încă destul de scăzută.
Practic, în ultima vreme, ponderea creditelor în lei acordate prin Prima Casă a urcat ușor de la 1,38% la 1,5% din total credite.
2 Camere, peste jumătate din Prima Casă
Din totalul garanțiilor acordate, 52% au fost pentru locuințe de 2 camere, 27% pentru locuințe cu 3 camere, în vreme ce pentru locuințe cu 1 cameră s-au îndreptat doar 13% din garanții.
Bucureștiul conduce detașat în funcție de garanțiile acordate, cu 29,2%, fiind urmat de Cluj - cu 6,9%, județul Ilfov - cu 6,8% și Timiș - cu 5,9%. Județele Constanța, Brașov, Sibiu și Iași au atras fiecare între 3% și 5% dintre garanții.
Rambursare fără probleme
Din cele aproape 80.000 de credite cu 50% garanție de stat, doar 85 au ajuns în incapacitate de plată, adică 0,1% din total. Gradul infim de neperformanță poate fi explicat de lansarea programului într-o perioadă în care prețurile se mai stabilizaseră, iar costurile de finanțare (marjele, n.r.) au fost plafonate prin lege, venind la mome