O analiză efectuată de Direcţia Agricolă Suceava săptămâna trecută arată că preţurile produselor vândute cu amănuntul în pieţe, oboare şi carmangerii este mai mare decât în luna octombrie, foarte probabil acesta fiind doar începutul scumpirilor dinainte de sărbătorile de iarnă.
Conform datelor adunate de lucrătorii Direcţiei Agricole, grâul se vinde cu 1,10-1,20 lei kilogramul, faţă de un preţ mediu de 0,90 de lei kilogramul în octombrie. Cu acelaşi preţ se vinde şi orzul, în timp ce porumbul boabe costa săptămâna trecută 1,10-1,30 de lei kilogramul, faţă de 0,85 de lei kilogramul în octombrie. În privinţa cartofului acesta se vinde în pieţe cu 1-1,20 de lei kilogramul, în condiţiile în care în octombrie se cumpăra şi cu 80 de bani.
La legume, preţurile medii sunt următoarele: varza, 60-65 de bani, ceapa, 1,50-2 lei, morcovul, 2-2,50 lei, tomate 3,50-4 lei, ardei gras, 2-2,50 lei şi castraveţi 3-3,50 de lei kilogramul.
În privinţa fructelor, merele se vând cu 2-3 lei şi perele cu 3,50-4 lei kilogramul, asta în condiţiile în care în octombrie, conform analizei din acea lună a Direcţiei Agricole, kilogramul de măr era 1,80 de lei.
În privinţa cărnii în viu, la porc preţul mediu de vânzare este de 8-10 lei pe kilogram, la vită este de 7-8 lei la kilogram, iar la pasăre de 8-8,50 lei. Carnea costă 13-14 lei kilogramul,la porc şi vită, şi 11-12 lei la pasăre.
Analiza Direcţiei Agricole a vizat şi alte tipuri de produse vândute în pieţe: lapte, 2-2,50 lei litrul, brânzeturi proaspete, 13-15 lei, telemea 15-17 lei kilogramul, zahăr, 5,50-6 lei kilogramul, şi ouă, între 90 de bani şi un leu bucata.
Vasile Schipor, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a explicat că această creştere a preţurilor era oarecum aşteptată, în condiţiile instalării iernii şi apropierii sărbătorilor de la final de an.
Aceste analize pe care Direcţia Agricol