Săptămâna trecută, lumea artelor marţiale arădene s-a reunit pentru a-și comemora mentorul. Maestrul emerit Mihai Botez, Mișa-baci, a lăsat o amprentă extrem de puternică asupra sportului arădean și continuă să rămână un model de inspirație pentru „discipolii” săi, și nu doar pentru ei.
Shihan Pavel Milovan, președintele clubului Seishi Budo Arad, l-a evocat pe marele maestru, a cărui poveste de viață reprezintă un exemplu fantastic, începând de la modul în care a fost inițiat în artele marțiale, prizonier de război fiind în Franța.
„În anul 1989, Soke Mihai Botez a început să predea Ju-Jitsu (arta supleții, arta marțială care pe timpul războiului poate aduce moartea și poate proteja viața în timp de pace) publicului civil. Arta conţine în principal tehnici de imobilizare, strangulări şi proiectări ale adversarului la podea, printr-un număr mare de tehnici articulare. La origini, Ju-jitsu a fost arta vechilor samurai. Istoria spune ca Ju-Jitsu este de origine japoneză, și a fost exportat în China de Chen Yuan-bin (1587-1671), poet si diplomat chinez trimis in Japonia. Iniţial, a fost practicată doar de iniţiaţi în cercuri restrânse şi cu secrete bine păstrate. Astăzi poate fi un mod de viaţă, o formă de cunoaştere şi un mod armonios de dezvoltare a unor caractere puternice”, a arătat Pavel Milovan. CS Seishi Budo a luat naştere oficial în 2009, club predând arta Ju-Jitsu aşa cum a fost ea predata de mentorul disciplinei, Mihai Botez.
Odată cu evocarea lui Mihai Botez, a fost marcat și secolul de la apariția Ju-Jitsului în România. Printre inițiații acestei discipline marțiale s-au numărat ofițerul de poliție Emilian Teacă și ofițerul de jandarmi Dumitru Carapancea. Amândoi au obţinut centura neagră. Teacă a devenit mai târziu profesor la catedra de Ju-Jitsu a ANEF (actuala Academie Națională de Educație Fizică și Sport), iar Carapancea a contin